GANDURI SI IMPRESII DIN TABARA DE VARA DE LA VALENII DE MUNTE-AUGUST 2010

GANDURI SI IMPRESII DIN TABARA DE VARA DE LA VALENII DE MUNTE

AUGUST 2010

La intoarcerea dintr-o tabara gandurile sunt usor in neoranduiala fiindca sunt multe,frumoase si diverse. Am asteptat cateva zile sa se ,,aseze’’,dar in acelasi timp sa nu le  acopere umbra cotidianului din Bucurestiul nostru agitat si sa omit unele lucruri care merita atentia si amintirea.

Am plecat din Bucuresti spre Valenii de Munte duminica 1august, cu un grup de   copii din scolile nr. 17,,Pia Bratianu”sector 1 si sc.nr.129,,Elena Farago” sector 4  si noi doua prof.insotitoare ,cu Inalta Binecuvantare a PF. Patriarh Daniel si a PS Varsanufie Prahoveanul. Aveam emotii pentru ca totul urma  sa fie altfel, mai diferit de obisnuitele noastre pelerinaje de o zi sau doua cu care ii obisnuisem pe copii.

Calatoria noastra de 6 zile a inceput cu Sf Manastire Tiganesti pe care multi copii nu o vazusera si astfel s-au putut bucura de frumusetea ei autentica si de modul de vietuire al maicutelor de aici.Pentru ca era inca devreme , la Utrenie,am dorit sa mai trecem pragul altei sf manastiri pentru Sf Liturghie. Popasul l-am facut la Sf.Man.Ghighiu unde ne-am racorit sufletele cu sf  slujba si apoi  am mers  la izvorul din spatele bisericii unde racoarea a fost pentru trup.

Am fost a doua serie a taberei de vara si desi eram oarecum pregatiti de colegii nostrii din prima serie, realitatea era mai presus. Prima impresie cand am intrat in pensiunea ,,Vera si Livia” din Valenii de Munte a fost aceea de liniste si ,,lepadare de griji “. Am cunoscut pe gazda noastra,d-nul Liviu Gheorghe, un om credincios, destoinic si vigilent care se chiverniseste conform Evangheliei si pentru casa sa dar si  pentru saraci si pentru biserici. Familia dansului, numeroasa , cu  copii educati cu multa dragoste si bun simt , ne-a integrat din primul moment. 

Ghidul nostru neobosit pe toata aceasta perioada a fost parintele diacon Rafael Tanase care a imprumutat de la tatal sau toata grija si dragostea fata de oameni ca fapturi ale Unui Singur Dumnezeu.

Sa descriu putin programul activitatilor noastre care in mare parte era déjà stabilit, noi am intervenit foarte putin:

Duminica dupa amiaza am fost invitati de pr.diac. Rafael la biserica ,,Manastirea”(1680) din Valeni unde slujeste impreuna cu pr.paroh Albulescu Ioan, un om cu multa daruire pentru misiunea incredintata de Dumnezeu si un bun administrator al Case Domnului ,aceasta se poate vedea si  dupa cladirile in constructie care se inalta in curtea Sf Bisericii .Ne-a impresionat multimea copiilor prezenti in zi de duminica dupa- amiaza la sf Biserica , facand diferite activitati educative. Era o randuiala cunoscuta de ei si cuprinsa in proiectul ,,Hristos impartasit copiilor”. Copiii nostrii s-au atasat imediat de ei , s-au jucat, iar apoi, tot impreuna au participat dupa rabdarea fiecaruia la ,,Acatistul Maicii  Domnului”, pentru ca era prima zi din postul Sf.Fecioare Maria.

Inceputul de saptamana l-am pornit cu rugaciune in Paraclisul pensiunii care este foarte frumos pictat si bine ingrijit ,insa din nefericire nu este inca tarnosit , am inteles ca aceasta este una din marile dorinte ale d-nului Liviu, ctitorul sf locas cu hramul ,,Braul Maicii Domnului”. Probabil ca Dumnezeu randuieste toate la timpul cuvenit si are grija de ,,frumusetea casei Sale”.

Am vizitat apoi impreuna cu ghidul nostru trei biserici frumoase( Berevoiesti ,Sf.Spiridon si Sf. Nicolae din Tabaci)  dintre care una in curtea Protoieriei, prilej care a oferit copiilor posibilitatea de a vedea si sediul Protoieriei Valenii de Munte .Este de remarcat grija preotilor pentru infrumusetarea atat interioara cat si exterioara a Sfintelor Locasuri,cu pomi fructiferi in special meri si pruni si spatiu verde bine ingrijit si  incadrat de multe flori. Desi am avut pe tot parcursul taberei zile caniculare , datorita dealurilor inalte si a vegetatiei bogate in paduri  din Valeni, am depasit mai usor si nu ne-a afectat deloc bucuria si buna dispozitie.

 Marti, dupa ritualul de dimineata care implica inviorarea facuta pe muzica speciala sub indrumarea atenta a fiicelor d-nului Liviu, studente la Conservator dar si bune sportive, urma rugaciunea din Paraclis si apoi micul dejun; am mers la Valea Plopului. Auzisem si imi doream foarte mult sa ajungem acolo. Peisajul de o frumusete rara pana acolo, pregateste si curateste  sufletul sa inteleaga valoarea suprema a darului vietii ocrotit cu toata forta de oameni pentru oameni. Am vizitat mai intai biserica mare din Valea Plopului care desi este in constructie ofera o lectie de ortodoxie pura prin frumusetea scenelor biblice rare :,,Convertirea lui Saul”,,Invierea mortilor”,,Judecata Generala” etc si prin lucrurile frumoase din ea. Colega mea Livia Teodorescu, absolventa si de Patrimoniu, a poposit cu rabdare cu aparatul foto pe fiecare detaliu (vom atasa pozele). Am mers apoi pe Valea Screzii , ,,Mica Vasiliada”a parintilor Tanase. Se observa uimirea pe fetele tuturor. Am plans cand am vazut atatia copii, unii cu mamele lor,altii doar cu prieteni de seama lor sau mai mari care traiau acolo in buna intelegere.

Parintele Rafael ne-a spus cate ceva despre fiecare si in acel timp ma intrebam cu disperare in gand : ce se intampla cu aceste suflete abandonate de cei dragi daca nu erau adoptate aici de acesti oameni cu dragoste evanghelica de a iubi pe aproapele nostru ca pe noi insine ?  Aici pluteste un aer aparte ,asemanator probabil asezamintelor Sfantului Vasile cel Mare si ale parintilor capadocieni din secolul IV.  Fiecare stiau ce au de facut , femeile faceau curatenie si mancare, copiii mai mari ajutau prin curte la treburi iar cei mici se jucau cu bicicletele sau jucarii dupa varsta lor. Erau o mare ,mare familie in care toti se cunosteau foarte bine. Aici am gasit definitia de ,,aproapele”.

Multimea bisericutelor , 26 la numar, ridicate in cinstea Sfintei Treimi, a Maicii Domnului ,a Sfintilor si a multor evenimente sfinte , duc la asemanarea cu un alt  pamant sfant , cel al Moldovei unde  Domnitorul Stefan cel Mare si Sfant, a multumit Domnului pentru binefacerile  date.

Ma feresc sa folosesc artificii in exprimare, insa de multe ori nu poti descrie ceea ce simti decat astfel.

Impactul trait aici ne-a marcat atat pe noi cat si pe  copiii cu care am venit. Cu siguranta si ei vor povesti familiilor lor si poate, fiecare dupa puterea si dragostea sa, vor trimite un mic ajutor acestor semeni ai nostrii care au o cruce mai mare si mai grea de dus in lumea aceasta.

Miercuri  am vizitat Salina din localitatea Slanic. Pentru unii copii a fost prima data si au avut emotii la coborarea si urcarea cu liftul vechi din metal, a celor peste 200 m . Si-au luat multe suveniruri si s-au plimbat cu masinutele intr-un loc amenajat din Salina.

Joi a fost o zi foarte incarcata spiritual deoarece am vizitat trei manastiri cu renume de viata monahala din jud. Prahova. Am urcat intai la Man Cheia(1835 cu hramul,,Sf.Treime’’ si ,,Adormirea Maicii Domnului’’ -15 aug.) unde parintele ghid le-a spus copiilor istoricul manastirii, apoi s-au inchinat la sfintele icoane si au facut poze sa pastreze in amintire frumusetea  acestor locuri. Urmatorul popas a fost la Man. Suzana(1740 cu hramul ,,Sf.Nicolae’’si ,,Acoperamantul Maicii Domnului 1 oct’’ si  unde  aici maica ghida a povestit evenimentele istorice prin care a trecut sfanta manastire de-a lungul timpului. Amplasarea deosebita a manastirii in plin munte ,pictura extrem de frumoasa si valoroasa si coloritul viu al florilor care inconjurau manastirea  sunt imagini de neuitat pentru suflet.  Ultimul obiectiv spiritual a fost manastirea Crasna(1828 cu hramul,,Sf.Imp.C-tin si Elena’’ . Dupa  ce am strabatut scurtul drum prin padure de la parcare la manastire si am patruns pe platforma luminoasa , un copil din grup m-a intrebat: d-na asa e raiul ? I-am raspuns  ca asa cred…   Aici am luat masa de pranz  si nu pot sa uit nici acum gustul painii calde scoase atunci din cuptor si dulceata preparatelor  de post de acolo.

De fiecare data cand ne intorceam din calatoriile noastre de dimineata, d-nul Liviu ne astepta cu bucurie, avea grija de toate si deasemeni sa participle la rugaciune impreuna cu noi la masa, creind astfel o atmosfera apropiata si deosebita. Livia, fiica sa mai mica ne-a insotit in calatorii si  umplea locul cu firea ei vesela .Luca , ingerasul de 3 anisori ,mezinul familiei imi amintea de indemnul mamei lui Ion Creanga , de a zambi sa iasa soarele….asa era de balai.

Dupa amiezile faceam activitati educative cu copiii si apoi ne relaxam in balansoarele mari din curtea pensiunii.

Vineri 6 august a fost sarbatoarea ,,Schimbarii la Fata “ si am participat toti la Sf Liturghie la bis. ,,Manastirea “ din Valeni. Aici copiii l-au putut vedea pe parintele diacon Rafael si in postura de slujitor al Domnului alaturi de parintele paroh Albulescu.

Dupa amiaza ne-am tinut de promisiune si i-am insotit pe copii la strandul din oras .

Pe parcursul zilelor copiii au primit daruri de la  parintele Rafael ,d-nul Liviu si sotia acestuia, si  de la parintele protopop;au facut multe poze si au schimbat adresele pentru ca déjà devenisera cu totii buni prieteni.

Pentru mine si sunt convinsa ca pentru toti,aceste zile petrecute aici au fost o experienta frumoasa  de viata. Am cunoscut oameni minunati care fac lucruri minunate ! Invatam ceva de la fiecare. Multumum tuturor celor care au contribuit la  realizarea acestor zile pline de lumina, mai ales ca multi dintre copiii prezenti n-au avut posibilitatea niciodata sa participle la o tabara. Lucrurile material trec, dar cu ceea ce ne prezentam in fata Dreptului Judecator sunt aceste bucurii simple, facute la timpul respectiv din suflet pentru suflete.

Doamne ajuta !

                                                                  Cu sinceritate si mult drag !

                                                                  Daniela Ciorata- prof. Religie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s